Pizza Grandiosa har blitt Norges nasjonalrett, og alle forstår hvorfor. Den tilsynelatende såre enkle oppbygningen av en ferdig-pizza er close to det beste man får. En Pizza Grandiosa blir imidlertid av de aller fleste referert til som "Grandis". Det er imidlertid stor forskjell på en "Pizza Grandiosa" og en "Grandis". En Grandis er en Pizza Grandiosa som er tilberedt på korrekt måte, av en trent grandis-tilbereder. Det er kun erfarne Grandis-spisere som med rette kan kalle retten en "Grandis".
For å si det enklest mulig: Pizza Grandiosa er råvaren - Grandis er produktet.
Mitt poeng med denne postingen er at det er ikke, slik mange feilaktig tror, "bare å stappe Grandiosaen i ovnen - så blir det en Grandis!". Mange driter seg loddrett ut i sin uvitenhet.
Det eksisterer ingen gode veiledninger til tilberedelse av Grandisen, så jeg tar med dette ansvar. Her er den stegvise oppskriften på hvordan man tilbereder Grandis (du kan trykke på bildene for å se større versjon):
Utstyrsliste
For å tilberede en Grandis trenger du følgende utstyr:
- Stekeovn med rist og temperaturmåler
- Oppdelingsverktøy for planært måltid (pizzahjul)
Kjøp din Pizza Grandiosa i butikken
Nei, det er ikke bare å slenge en Pizza Grandiosa i handlekurven, sette kursen mot kassen og håpe på det beste og tro at du ender opp med en Grandis. Du må velge ut ditt råmateriale med omhu. Pizza Grandiosa ligger i frysedisken/fryseskapet. Der stables de som regel oppe på hverandre. Du skal ALDRI ta med deg den øverste. Den du skal velge den som ligger som nummer 3 ovenfra. Denne plasseringen gir de beste forhold for oppbevaring av ditt råmateriale som du nå skal bruke til å fremstille din Grandis. Du risikerer ikke at den har blitt påvirket av varmen fra butikken, du risikerer heller ikke at den har blitt klemt flat av de overliggende Pizza Grandiosa.
Pizza Grandiosa er den siste varen som skal opp i din handlekurv før du går til kassen. Grunnen til dette er at råmaterialet, i handlekurven, står vertikalt - og ikke liggende horisontalt slik den alltid skal. Opptiningsprosessen starter i det øyeblikket du tar den ut av frysedisken. Tiden herfra til ovnen skal minimeres så langt det lar seg gjøre.
Slå på ovnen
Det var kanskje et unødvendig punkt, sier du? Feil. Igjen. Det er i ovnen det viktigste skjer. Her skal råmaterialet forvandles til en Grandis. Det er HER det er viktig at du gjør ting korrekt. På pakningen står det at du skal steke

Du skal begynne å steke på 240 grader. Senere skal temperaturen reguleres, dette kommer jeg tilbake til.
Ovnen er slått på, den trenger tid for å bli varm. Hvis du har ditt råmateriale liggende i fryseboksen, lar du den ligge. Du skal IKKE ta den ut samtidig som du setter ovnen på, og la den ligge på kjøkkendisken slik som amatørene gjør. Den skal ligge i fryseboksen inntil det er 6 minutter igjen før ovnen er varm.
Fødselen

Det er 6 minutter til ovnen er varm. Du har fulgt prosedyrene, og kan snart kalle din Pizza Grandiosa en Grandis. Du har tatt din Grandiosa ut av fryseboksen, og lagt den på et plant underlag i god arbeidshøyde. Det er på tide å ta den blivende Grandis ut av pakningen. Dette omtales ofte som "fødselen" i Grandis-kretser.
Du skal IKKE rive i stykker pakningen, du skal heller ikke åpne pakningen med kniv eller andre hjelpemidler. Mens høyre hånd holder pakningen på plass, presses venstre tommel ned i perforeringen langs kanten, slik at den foldes inn. Med venstre tommel inne i pakningen, føres hånden sidelengs langs kanten slik at perforeringen brytes hele veien. Samme prosedyre andre vei, til pakningen er fullstendig åpen og ellers uskadet. Dette skal gjøres forsiktig, slik at pakningen ikke skades. Den fremtidige Grandisen ligger inne i pakningen, innpakket i spesial-plastikk.

Ta det blivende måltidet ut, legg den på papp-pakningen. Med din høyre hånd, lag et hull i plasten omtrent midt på grandisen. Når hullet er laget, åpnes plasten som en pose med én kontinuerlig bestemt bevegelse. Plasten dras under og bort. Grandisen er nå "født". Eventuelle løsnede biter med ost eller skinke, skal plasseres der de opprinnelige stod fast. Plasten plasseres på venstre siden av den nyfødte Grandis, på det plane underlaget.
Fjerning av paprika

De fleste wannabe Grandis-spisende nordmenn tror at en Grandis inneholder paprika. Dette er feil. Paprikaen er på Pizza Grandiosa fra fabrikken for å absorbere eventuelle fremmede stoffer som måtte trenge gjennom spesialplastikken. Du har fortsatt plasten plassert til venstre for din blivende Grandis. Med bestemte bevegelser med oppdelingsverktøyet fjernes paprikaene. Paprikabitene plasseres inne i spesial-plastikken etter hvert som de fjernes.
Når din kommende Grandis er helt ren (mindre enn 2 % av opprinnelig mengde) for paprika, kan du folde spesial-plastikken sammen og kaste den i søpla. Det er viktig at dette gjøres skikkelig, for å unngå paprika-lekkasje og påfølgende problemer og kostnader i forbindelse med dette. Det er også selvsagt svært viktig at det ikke sitter biter av paprika igjen. Dette er grunnen til at Paprika er rød. Det skal ikke være mulig å "gå glipp av en bit eller to".

Steking av din Grandis
Du er nå klar for å steke din Grandis. Putt grandisen i den forvarmede ovnen (240 grader), på nest nederste rille på en rist. Du skal IKKE steke din grandis på en plate eller legge den rett i bunnen av ovnen slik visse bekjente av meg gjør. Det er svært viktig at ovnen ikke blir stående åpen i lengre tid enn maks 20 sekunder, for å bevare den korrekte temperaturen.
Det første som vil skje med din Grandis, er at osten vil smelte. Når osten begynner å smelte, skal du skru ovnen ned til 218 grader. Grandisen skal nå stå i fred mens den gjennomgår den siste transformasjon. Åpning av ovnen "for å sjekke hvordan det går der inne" eller annen amatørmessig oppførsel vil forstyrre prosessen og du kan i verste fall ende opp med en ødelagt Grandis. Slike hendelser refereres ofte til som "aborter" i fag-miljøet. Grandisen er ferdig når den er ferdig, og det er ingenting du kan gjøre fra eller til. Du skal ikke ta tiden med en klokke, du skal heller ikke stole på at den er ferdig etter "ca 12-13" minutter slik mange (feilaktig) tror.

Gjenta.
Pappen er flat og klar for din Grandis.
Når skal den UT av ovnen?
Du skal observere din blivende Grandis nøye. Når følgende tegn observeres, skal du gjøre deg klar til å ta din Grandis ut av ovnen:


Vent.
Etter mellom 45 og 55 sekunder (avhengig av lufttemperatur, luftfuktighet og en rekke andre faktorer - tabeller er tilgjengelige for nøyaktige data), kan du dele din Grandis opp i stykker. Mange tror at når de spiser Grandis på egen hånd, kan de dele den inn i hvor mange, eller hvor få, stykker de vil. Mange deler Grandisen inn i 4, eller til og med 2 stykker. Dette er feil.
Du skal alltid dele din Grandis inn i 8 stykker. Dette gjøres ved å bruke et pizzahjul, og med en rask og bestemt bevegelse føre pizzahjulet i en rett linje fra et valgt punkt på Grandisens kant, via sentrum av Grandisen og videre til motsatt side. Mål opp (øyemål går greit for erfarne brukere) 90 grader fra denne linjen, og gjenta. Grandisen er nå delt inn i 4 deler.
Mål 45 grader fra de oppskjærte linjer, og gjenta. Grandisen er nå korrekt inndelt i 8 stykker.

Du er nå klar til å spise din Grandis.
Enkle regler som skal følges
Du skal ALDRI "krydre ekstra". Du skal ALDRI påføre din Grandis fremmedelementer slik som dressing, sardiner, leverpostei, ekstra ost eller lignende.
Påfører du din Grandis ketchup, skal du dø en sakte og smertefull død. Å påføre en Grandis ketchup er rangert som verre enn å be om ketchup til fancy små forretter på spisesteder med mange stjerner i Michelin-guiden.
Håper dette hjelper mange et steg videre, god appetitt og lykke til!
3 kommentarer:
Ketchup av merken heinz løfter grandiosaen til nye høyder. Ps fin brette-teknikk!!!
Endelig en komplett guide på dette. Vil dog understreke at i del-Grandis miljøet "Eta", så er det vanlig å dele den inn i fire biter. Jeg har selv deltatt på disse rituelle kveldene, og fire biter er tilnærmet like bra som de åtte vanlige.
Hei.
5 år for sent her, men ble litt engasjert likevel.
Godt å kunne lese om noen som setter pris på en Grandis og gjør sitt ytterste for å få frem den ultimate smaksopplevelsen.
En ting vil jeg kommentere og det er bruken av ordet Grandis. Grandis kommer nok, dessverre for deg/din vennegjeng, fra produktet Stabburet Grandiosa og ikke som retten Pizza Grandiosa. Du må gjerne kalle retten din, med fremgangsmåten du så detaljert har lagt frem, NOE, men du kan dessverre ikke kalle den Grandis. Grandis er Stabburet Grandiosa om du så skal spise den frossen. Vil du så ha på ketchup, krydder, poteter, ekstra ost, eller fiskeboller, blir det Grandis Fiskebolle. Dette kan ikke bestrides da hele norges befolkning vet hva en Grandis er og har forskjellige måter å tilberede den på.
Jeg vil utfordre deg til å lage et godt, intuativt-beskrivende navn til DIN Grandis. Altså din matrett med bruk av produktet Grandis og pitch den til restauranter Norge over. Kanskje det burde/kunne vært en NM i Grandis på forskjellige vis? Kanskje starte mindre, med VM? (Vennemesterskap)
Mvh
Enda en Grandiselsker som også digger Grandisen servert på flere forskjellige måter. (ikke med fiskebolle tror jeg, men skal ikke avskrive det før jeg har smakt)
Legg inn en kommentar